Forskarfredag med Higgs och 3D-skrivare

IMG_2921-1
Evenemanget är ett samarbete mellan Vetenskapens hus, EU-kommissionen, Karolinska institutet, KTH, Stockholms universitet, Stockholms stad och AstraZeneca.

Det är nionde året i rad som Forskarfredag sker. Den är en del av EUs initiativ Researchers Night, som anordnas varje år  samma dag  runt om i Europa.

Många skolungdomar besökte Medborgarplatsen i Stockholm i slutet av september.

De fick träffa forskare och se experiment och utställningar inom olika forskningsområden. 

Det rörde sig om forskning på cancervaccin, FN:s klimat panel och nanoteknik, men också om möjlighe­terna att klona människor, universums historia och forskningens behovet av djurförsök. Bland mycket annat,

Några 3D-skrivare tilldrog sig också stort intresse. Det är fortfarande en spektakulär teknik, som länge endast var förunnad tekniker i in­dustrin och forskare att ta del av.

Nu är snart dessa skrivare på väg ut i elektronikbutikerna för hugade spekulanter som vill ”skriva ut” sina egna produkter på kammaren.

Vem bryr sig om Higgspartikeln verkligen finns? – Det var rubriken på ett av föredragen under Forskarfredagen.

IMG_2917-1
3D-skrivare från högskolan visades upp. Det dröjer nog inte länge förrän de finns att köpa över disk för en billig penning.

Det var säkert många av åhörarna som också ställ­de sig den frågan. Men för fysiker har partikelns existens en  stor betydelse.

Det framgår inte minst av att svenska Nobelkommittén i veckan beslutade ge årets Nobelpris i fysik till de forskare som beskrev partikeln.

IMG_2902-1
Erik Gabrielsson forskarstuderande på KTH deltar i projekt för utveckling av nya typer av solceller.

Medarrangörer var också ADOPT, GIH, Konstfack, KRC och Nobelmuseet, liksom Naturhistoriska riksmuseet, Röda korsets högskola, Plast- och kemiföretagen och Uppsala universitet.

Kenneth Leverbeck

Oktober 2013

 

Lämna ett svar

Ett digitalt magasin om aktuell forskning