Holland ansluter till ‎ESS-projektet

Den holländska permanenta kommittén för landets storskaliga vetenskapliga infrastrukturer tillkännagav i  mitten av december 2016 att ESS har inkluderats i landets nationella färdplan.

Det strategiska dokumentet som skrevs under före jul  gör att Sverige nu kommer ett steg närmare ett fullt medlemskap i den europeiska samarbetsorganisationen Spallation Source ERIC.‎

‎Holländska forskare och tekniska experter samarbetade med ESS redan i den tidiga uppbygg­nads­fasen av projektet.

På den tiden bidrog landet genom  Delft University of Technology (TU Delft) tillsam­mans med universitetet i Groningen till utveckling av flera instrument som nu byggs vid ESS i Lund.

Enligt den europeiska forskningsorganisationen ESFRI kommer ESS i Lund att bli världens mest kraftfulla neutronkälla.

De preparat som ska undersökas bestrålas med intensiva pulser av neutroner. De bromsas ner till användbara energier  med hjälp av moderatorer. Neutronerna förs sedan vidare genom olika ledare, fram till proven som ska studeras. De består av olika material och ytor.

Neutronerna sprids därefter vidare från proven och registreras av olika instrument inför analys. ESS-bygget beräknas kosta cirka 1,8 miljarder euro och få en årlig driftskostnad på runt 140 mil­jo­ner euro.

ForskarVärlden

Se även artikeln Omtalad forskningsanläggning…