Sidenvägen ledde till Xi’an

Xi’an var under lång tid Kinas huvudstad. Staden, som har åtta miljoner invånare, har en flertusenårig historia. Det var här som Kina skapades som stat av en driftig härskare som lyckades ena sju riken.  Xián ligger i de cen­t­rala delarna av landet, i Shaanxi-provinsen.

IMG_0201Det var hit som de europeiska handelsmännen kom längs Siden­vägen under medeltiden, som då var den dominerande handelsvägen till lands mellan Europa och Kina.

Det var mängder av  handelsmän som färdades långväga ifrån och till Xián. Fortfarande finns det i regionen  en ansenlig muslimsk befolkning som påminnelse om historien.

Terrakottaarmén XiánTillverkningen av siden var länge en väl bevarad hemlighet i Kina. Enligt landets historia var det en påhittig europeisk munk som spred kunskaper om sidentillverkning till Europa genom att smuggla silkesmaskar i sin vandringsstav. Xián är numera också känd för den omtalade terrakottaarmén (bilden ovan) som började grävas fram på 1970-talet. Arbetet fortsätter än idag.

Stadsmuren i Xián
Stadsmuren i Xián byggdes under 1370-talet. Byggnadsmateralet var stampad jord, osläckt kalk och klibbigt ris­extrakt. Muren är nästan 14 km lång, cirka 12 meter hög och 12-14 meter bred högst upp och i bot­ten 15-18 meter. Ut­anför muren ligger en vallgrav som är 20 meter bred.

Kenneth Leverbeck

Ett digitalt magasin om aktuell forskning