Här var det Game on

På Tekniska museet i Stockholm, visades utställningen Game on – världen största dataspelut­ställning.

Över 100 spel, spelmusik och berättelser om bakgrunden till många av de dataspel som har fascinerat ungdomar genom tiderna.

Här fanns spelkonsoler, spelautomater, pc-spel, arkadspel och mycket annat som besökaren kunde tes­ta. Listan på alla dataspel som har hittat ut på marknaden kan göras mycket lång.

Sega var länge den dominerande spelkonsoltillverkaren. Företaget grundades på Honolulu 1940. Dess mest kända varumärke är Sonic the Hedgehog, en blå igelkott känd för sin snabbhet.

 

IMG_3150Irving Bromberg och James Humpert var männen bakom företaget. Idén var att tillhandahålla mynt­baserade nöjen för amerikanska militärer.

1951 flyttade Sega till Tokyo. Sedan början på 2000-talet säljer företaget inte några egna spelkonsoler utan ägnar sig åt utveckling av hård- och programvara åt andra tillverkare.

Atari är ett annat välkänt spelföretag. 1972 skapade Nolan Bushnell den spelautomat som ledde till att företaget bildades. Det var länge ett av de mest framgångsrika i branschen.

Mycket av den datateknik som från början kom till i spelbranschen har fått allt större betydelse i öv­riga delar av samhället.

Tekniken används numera inom en mängd områden. Dataspelen tar också stor plats bredvid böcker och film på svenska bibliotek.

Utställningen pågick till den 28 september 2014.

 Kenneth Leverbeck

 November 2013

Lämna ett svar

Ett digitalt magasin om aktuell forskning