Små barn utsätts för mer bromerade flamskyddsmedel (BFR) i hemmet än sina mammor. Två till tre gånger högre halter av bromerade flamskyddsmedel i småbarn jämfört med deras mammor.
Det visar en avhandling från Stockholms universitet.
BFR som exempelvis polybromerade difenyletrar (PBDE) och hexabromcyklododekaner (HBCD) används i olika konsumentvaror såsom möbler och diverse plastmaterial för att öka brandsäkerheten.
Människor exponeras för dessa kemikalier främst via mat och damm.
För att studera exponeringen för BFR analyserades blodprover från ett antal kvinnor och deras 11-15 månader gamla barn, damm från deltagarnas hem, ett antal representativa matprover samt prover av bröstmjölk.
Hur mycket dessa barn och kvinnor fick i sig från mat respektive damm uppskattades och jämfördes med koncentrationerna av BRF som fanns i deras blod.
Halterna av flamskyddsmedel i barnens blod var högre än i mammorna. Även om halterna av BRF var bland de lägsta som forskarna känner till och inte i närheten av de nivåer som anses farliga.
Damm verkar spela en stor roll för den exponering, speciellt gäller det små barn, men även intaget av bröstmjölk verkar bidra till barnens högre halter i blodet.
-För mammor är maten viktigare än dammet som exponeringsväg för BFR, säger Lena Sahlström, Institutionen för tillämpad miljövetenskap, om sina resultat.
Trots att flera BFR förbjöds för ett tiotal år sedan så finns de fortfarande kvar i gamla flamskyddade produkter i vår omgivning och även i utomhusmiljön. Dessutom har andra bromerade kemikalier, s.k. ”nya BFR”, introducerats på marknaden för att ersätta de som förbjudits.
Källa: Stockholms universitet